Widrikssons Åkeri – Fair Transport stärker branschen

08 okt 2019

”Fair Transport bygger branschens varumärke. Och branschen måste stärkas. Det kan vi bara göra tillsammans.” säger Johan Nyblom, VD på Widrikssons Åkeri AB.

Redan 2006 köpte Widrikssons sin första biogasbil. Åtta år senare invigdes en biotankstation utanför dörren på Västbergaterminalen. Företaget ser hållbarhet som ett naturligt engagemang och flyttar ständigt fram gränserna för ansvarstagande.

”Vi värnar om alla aspekter av hållbarhetsfrågor genom en strategi som fokuserar på etiska, sociala och miljömässiga dimensioner för att göra affärer. Det måste vara ekonomiskt lönsamt att arbeta hållbart, annars faller idén. Widrikssons har haft den ambitionen sedan start för 65 år sedan.

Johan Nyblom har stort fokus på hållbarhetsfrågorna och ser att Fair Transport mappar in i det som företaget redan har tänkt och arbetat med under lång tid.

”Som de nyfikna entreprenörer vi är i grunden involverar vi oss i flera projekt där vi modifierar fordon. Filosofin är dock att långsiktiga värden går först, därför tänker vi noga innan vi satsar. Tekniken är ännu inte på plats. Varje projekt utvärderas med alla aspekter av ett hållbarhetstänk.”

Johan menar att politikerna gärna ser att branschen ska köra fullt ut på el, samtidigt som utvecklingen av elproduktion inte har kommit tillräckligt långt. Tillsammans med kunderna tittar man därför på marknader som kommit längre, till exempel Kina.

”Det är lätt att lägga all vikt på stora långsiktiga projekt, men vi kan ställa om till biogas och HVO här och nu. Vi behöver alla skynda på omställningen och små steg gör stor skillnad. ”

Widrikssons åkeri är fossilfria och säkerställer hela kedjan med en egen biogasstation. Till skillnad från många andra garanteras 100 procent biogas i tanken. Biogasen produceras i en anläggning som tar sin råvara från Stockholms avfall.

”För många är cirkulär ekonomi bara ett mål eller ett teoretiskt begrepp, men vi har riggat det här på riktigt. Vi vet exakt vad bilarna har i tanken. ”

Ett annat konkret exempel på ansvarstagande är ”franchise-programmet”. Istället för att enbart arbeta med underleverantörer har företaget 200 anställda, men entreprenörsanda uppmuntras. Vill någon starta eget erbjuds färdiga ramar inom Widrikssons.

”Går företaget bra kan man kanske satsa på en bil till och anställa en till person. Det skapar arbetstillfällen. Ibland hittar våra franchise-företagare lämpliga förare i sitt nätverk, där det är enklare att få referenser. Det innebär att vi skapar arbetstillfällen för personer som kanske inte hittar jobb den vanliga vägen.”

Widrikssons åkeris franchise-program bidrar positivt till vårt samhälle. Samtidigt är det lönsamt. Det stärker verksamheten, ökar flexibiliteten och sänker kostnaderna. Social hållbarhet är ett fokusområde för Fair Transport.

”Fair Transport är viktigt. Jag hoppas att kraven inom Fair Transport successivt ökar så att vi kan lyfta oss och utvecklas ännu mer. Vi behöver hela tiden incitament som ger draghjälp”

______________________________________________________________________________

Den nya och lättnavigerad hemsida som utgör kärnan i Fair Transport gör att transportköpare hittar seriösa åkeriföretag. Initiativet är efterfrågat på flera nivåer, eftersom branschen fyller en avgörande funktion i vårt samhälle.

  • Företaget måste vara medlem i Sveriges Åkeriföretag
  • Fyll i anmälan och skicka in
  • Du får en bekräftelse via mejl
  • Logga in och gå till ”Mina sidor”
  • Lämna information i sex steg. Inför varje steg finns information om vilka uppgifter du behöver ha redo, samt en fingervisning om hur många minuter varje moment tar
  • Gör ansökan i din takt. Sidan med de uppgifter du redan fyllt i sparas så att du alltid kan gå tillbaka och fortsätta
  • Uppgifter går att ändra när något händer som påverkar dina åtaganden

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no