Fair Transport

FAIR TRANSPORT TAR NÄSTA KLIV IN I FRAMTIDEN

23 apr 2021

Transportbranschen har förändrats. Idag går det lätt att ta reda på om en transport är sund och hållbar, och allt fler transportköpare ställer krav. När Fair Transport nu tar nästa kliv in i framtiden är det med gott självförtroende.

Fair Transport är inne på sitt nionde år sedan lanseringen. I början innebar märkningen endast ett ställningstagande för sunda transporter, alltså att företaget avsåg att bedriva transporter som är sunda utifrån miljöhänsyn, konkurens och arbetsvillkor. När konceptet nu går igenom sin senaste stora uppdatering och lanseras på nytt den 17 maj handlar det om betydligt mer än så. Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag, har varit med från starten.

Vad innebär uppdaterade Fair Transport egentligen?

– I den uppdaterade versionen har vi knutit åkeriernas arbete närmare våra nationella och internationella klimatmål och vi ser till att Fair Transports krav uppdateras i samklang med de nya krav samhället har på åkerinäringen. En annan viktigt förändring är att det kommer att bli lättare för transportköparna att kontrollera att företaget man har en dialog med verkligen är godkänt, i och med att alla godkända företag kommer att finnas med på webbplatsen. Fair Transport började som ett ställningstagande för sunda transporter, gjordes om till ett åtagande, och nu inför vi också en systematisk uppföljning av arbetet.

Hur går uppdateringen till?

– Lanseringen sker den 17 maj och samma dag kommer alla företag som finns med i systemet att få information om hur de går tillväga för att uppdatera till de nya kraven. Även om uppdateringen innebär ökade krav på dokumentation så tror och hoppas jag att de flesta kommer uppleva att processen är smidig. Har man allt på plats från början så ska det gå ganska snabbt, troligen några timmar eller upp till en arbetsdag för de flesta. För vissa kan det ta lite längre tid och därför har vi satt ett fönster på fyra månader för uppdateringen, så att alla ska hinna med det här och inte behöva riskera att godkännandet löper ut.

På vilket sätt kommer åkerierna att märka av att Fair Transport har uppdaterats?

– Visuellt kommer det synas genom vår nya grafiska profil. Men administrationen kommer också att fungera annorlunda. Vi har förenklat hela plattformen. Tuffare krav, men enklare att hantera, alltså. Och så finns anläggningsmaskinerna med nu också, de har inte kunnat redovisas tidigare.

Vad har Fair Transport betytt under de här åren?

– När vi startade var det väldigt knepigt att vara seriös transportköpare. Det var svårt att skilja seriösa och oseriösa aktörer åt. Det enda som var lätt att förstå var priset, och därför var det priset man gick på. Idag förstår de flesta att om något låter för billigt för att vara sant så är det något som inte stämmer. Nu börjar det bli lika självklart att köpa schyssta transporter som att inte köpa kläder som tillverkats av barnarbetare.

Hur mycket har inställningen till hållbarhet ändrats?

– Acceptansen för att man behöver jobba med de här frågorna har ökat kraftigt i branschen. Många ser nu att vi kan åstadkomma väldigt mycket tillsammans, om vi vänder på alla stenarna. Man förstår att vi sitter i samma båt, transportköpare och transportsäljare.

Text: Svensk Åkeritidning

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no