Upphandla hållbara transporter
Bidra till en hållbar transportsektor
Godstransporter på väg är en förutsättning för att näringsliv och samhälle ska fungera. Efterfrågan på transporter förväntas enligt alla prognoser att öka stadigt, och samtidigt riktas ljuset mot transporternas påverkan på samhället vad gäller miljö och klimat, trafiksäkerhet och arbetsmiljöfrågor.
Fair Transport är transportnäringens hållbarhetscertifiering för godstransporter på väg. Syftet är att skapa en långsiktig, stark och sund utveckling av transportnäringen med fokus på hållbarhet. Med certifieringen bidrar vi till att nå klimatmålen, Nollvisionen i trafiken och att skapa förutsättningar för sund konkurrens på lika villkor.
Fair Transport är med ett tydligt hållbart fokus en viktig del i transportbranschens stora förändringsarbete riktat mot slutmålet: helt fossilfria godstransporter.
Alla certifierade företag uppfyller uppsatta krav och följs löpande upp via en tredjepartsgranskning. Certifieringen säkerställer på så sätt att transporterna utförs på ett ansvarsfullt sätt i linje med certifieringens syfte och mål, det vill säga för goda arbetsvillkor, ökad trafiksäkerhet och ett ständigt arbete för lägre utsläpp och minskad klimatpåverkan.
För att nå Sveriges mål inom miljö, klimat- och trafiksäkerhetsområdet behövs insatser och bidrag från alla sektorer. Genom att ni som transportköpare väljer företag som är certifierade för Fair Transport, ställer det som krav i upphandlingar och frågar efter det vid köp av transporter – tar ni också ansvar för att tillsammans med transportören bidra till att nå målen.
Läs mer i dokumentet Upphandla hållbara transporter
För att göra det möjligt att påbörja resan mot klimatmålen, och även ges möjlighet att utvecklas med certifieringen så finns Fair Transport i mervärdesnivåerna 1-3.
GRUNDUPPGIFTER OCH KRITERIER
Vid registrering ska transportföretaget ge allmän information företaget och dess verksamhet som är väsentliga för att kriterierna i de olika kravområdena klimat, miljö, trafiksäkerhet och ansvarsfullt företagande, ska bli företaget rättvist och jämförbart.
Det är till exempel:
- Kort beskrivning om företaget, exempelvis affärsidé
- Uppgifter om anställda och fordonspark
- Skatteuppgifter
- Yrkestrafiktillstånd
- Miljö- och klimatpolicy
- Trafiksäkerhetspolicy
- Alkohol- och drogpolicy
- Policy för kränkande särbehandling
- Arbetsmiljöpolicy
- Systematiskt arbetsmiljöarbete/krishanteringsplan
- Uppföljning av kör- och vilotider samt vägarbetstidslag
- Uppföljning av hastigheter
- Checklista för fordon och förare, säkerhetskontroll inklusive lastsäkring
- Rutinbeskrivning för hantering av avvikelser
- Säkerställer godkända behörigheter för förarna, behörighetskontroll yrkeskompetens
- Rutinbeskrivning för hur kontroll att besiktning och service genomförs då de ska
Följande kriterier ändras med mervärdesnivåerna - Kollektivavtal, alternativt Arbetsrättsliga villkor
- Fordon i yrkesmässig trafik. Max 15 procent får vara lägst miljöklass: euro III och IV
(3 och 4) - Drivmedel: Som lägst diesel enligt svensk reduktionsplikt
- Säkerställer nykterheten: Alkolås till färre än 25 procent av fordonen kräver rutinbeskrivning
- Kriterier (punkterna 1-13 under kriterier)
- Kollektivavtal
- Fordon i yrkesmässig trafik, miljöklass: lägst euro V (5), minst 50 procent euro VI (6)
- Andel förnybart drivmedel, snitt på 12 månader. Minst 40 procent
- Säkerställer nykterheten, alkolås till minst 25 procent av fordonen
- Minst 40 % anslutna underleverantörer (LBC, speditör, transportförmedlare höjs i nivå i takt med godkända UE. Snittet godkända UE:s uppgifter måste uppnå kraven i respektive nivå för att en LBC ska nå dit. Det ställs dessutom ett krav på minsta andel anslutna UE för respektive nivå)
- Kriterier (se punkterna 1-13 under kriterier)
- Kollektivavtal
- Fordon i yrkesmässig trafik, miljöklass: lägst euro V (5), minst 70 procent euro VI (6)
- Andel förnybart drivmedel, snitt på 12 månader. Minst 60 procent
- Säkerställer nykterheten, alkolås till minst 50 procent av fordonen
- Minst 70 % anslutna underleverantörer (LBC, speditör, transportförmedlare höjs i nivå i takt med godkända UE. Snittet godkända UE:s uppgifter måste uppnå kraven i respektive nivå för att en LBC ska nå dit. Det ställs dessutom ett krav på minsta andel anslutna UE för respektive nivå)
- Kriterier (se punkterna 1-13 under kriterier)
- Kollektivavtal
- Fordon i yrkesmässig trafik, miljöklass: lägst euro V (5), minst 90 procent euro VI (6)
- Andel förnybart drivmedel, snitt på 12 månader. Minst 80 procent
- Säkerställer nykterheten, alkolås till 100 procent av fordonen
- Minst 90 % anslutna underleverantörer (LBC, speditör, transportförmedlare höjs i nivå i takt med godkända UE. Snittet godkända UE:s uppgifter måste uppnå kraven i respektive nivå för att en LBC ska nå dit. Det ställs dessutom ett krav på minsta andel anslutna UE för respektive nivå)
Förutom kraven för de olika nivåerna ska det anslutna företaget leva upp till certifieringens syfte och mål och ha en plan för att utvecklas positivt med miljö- och klimatkriterierna i mervärdesnivåerna.
SYFTE OCH MÅL
Fair Transport bidrar till hållbara och trafiksäkra transporter. Transportföretag som har certifieringen Fair Transport tar ansvar, kör trafiksäkert samt tänker på sin miljö- och klimatpåverkan. Med hjälp av Fair Transport bidrar vi till att nå klimatmålen, Nollvisionen och skapar förutsättningar för sund konkurrens på lika villkor.
EGEN KONTROLL/LEVERANTÖRSKONTROLL
För transportköparens egen kontroll av företaget finns uppdaterad information om alla certifierade transportföretag här på fairtransport.se Det går även att kontakta
Fair Transport genom mail info@fairtransport.se eller telefon 010-510 54 70
SAMMANFATTNING
Att upphandla godstransporter genom att ställa krav på hållbarhetsmärkningen Fair Transport är ni, tillsammans med er transportör, med och bidrar till att vi närmar oss de svenska klimat och trafiksäkerhetsmålen, trygg och säker arbetsmiljö med sund konkurrens. Men även till nedanstående Globala hållbarhetsmål. Det blir helt enkelt en hållbar affär för alla.
Ni kan dessutom lita på att just de här kriterierna kontrolleras, både av Fair Transport och av tredje part. De godkända transportörerna finns redovisade på webbsidan för Fair Transport.
