Hållbart transportsamarbete

24 apr 2020

En av de största och viktigaste utmaningarna i transportbranschen är att minska utsläpp och klimatpåverkan. LBC Logistik satsar på klimatsmarta lösningar och har i dagarna tagit Sveriges första biogasdrivna flisbilsekipage, som går i reguljärtrafik, i bruk. En investering helt i linje med Fair Transport.

Valet av bil föll på en Volvo FH 13 460hk LNG med flisbyggnation, med påbyggnation från Eksjö Truck och Maskin. LBC Logistik har sökt och fått investeringsstöd från Klimatklivet.

Ekipaget drivs med flytande biogas som räknas som ett fossilfritt drivmedel med låg klimatpåverkan, och passar väl ihop med bolagets miljömål och fokus på att bekämpa klimatförändringarna i linje med Agenda 2030 och FAIR TRANSPORT.

Fair Transport-loggan är på plats.

Bilen är något som vuxit fram i samarbete mellan Moelven, Vänerbränsle och oss i jakten på hållbara transporter där LBC Logistik kommer äga och drifta bilen för största möjliga uppföljning, säger Henrik Gillison, vd på LBC Logistik.

Att undersöka och utvärdera möjligheten att driva en bil med hållbart bränsle är ett naturligt steg ifrån LBC Logistiks tidigare satsningar på en biobränsleterminal. Svensk Åkeritidning har tidigare skrivit om att parterna sedan tidigare samarbetat med kombitransporter med lastbil och tåg till Värtans fjärrvärmeverk.

Genom våra transporter jobbar vi med och för fossilfria bränslen, säger Henrik Gillisson. Att det just blev en flisbil som valet föll på, beror på Moelven koncernens transportbehov. En flisbil kan transportera både fils, sågspån, bark och sågade och hyvlade trävaruprodukter.

Att ta klivet och drifta ett eget fossilfritt ekipage hoppas bolaget kan inspirera de 43 olika åkeriägarna med runt 100 fordon som äger LBC Logistik. Aktiebolaget är verksamt i flera olika segment som fjärr- och volymtransporter, anläggning och entreprenad och miljötransporter.

Text: Anders Karlsson, Svensk Åkeritidning

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no