Infrastrukturministern pratar Fair Transport

Infrastrukturministern uppmanar till upphandling genom Fair Transport

30 aug 2019

Under måndagens presskonferens gällande regeringens tillsatta utredning för en starkare och effektivare kontrollverksamhet, uppmanade Tomas Eneroth transportköparna att använda sig av Fair Transport när de upphandlar transporter.

– Åkeribranschen själv har tagit initiativ till Fair Transport, säger Tomas Eneroth. Det är ett utmärkt verktyg för transportköpare att använda sig av för att säkerställa att de köper transporter av de åkerier som tillämpar schyssta villkor och arbetar aktivt med hållbarhet och trafiksäkerhet.

Utredningen ska ta fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten. Målet är att få bukt med olagliga yrkestransporter och den osunda konkurrensen som finns i transportbranschen.

– Jag vill se tuffare kontroller av yrkestrafiken, inte minst lastbilstrafiken. Det är viktigt för att skapa ordning och reda på svenska vägar. Det ska råda sund konkurrens för svensk åkerinäring och schyssta villkor för de som arbetar inom transportbranschen. Det ska inte löna sig att fuska, fortsatte Infrastrukturministern.

MED FAIR TRANSPORT vill åkeriföretagen komma bort från den priskonkurrens som finns idag. En priskonkurrens som göder usla sociala villkor och gör att undermåliga fordon med höga utsläpp får fortsätta trafikera våra vägar. Detta med ökade trafiksäkerhetsrisker som en direkt följd.

MED FAIR TRANSPORT vill vi att konkurrensen ska fokusera kring hållbarhet. Att upphandla transporttjänster från ett åkeri som tar ansvar för sina anställda och sitt företag, som jobbar för ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan. Ambitionen är att tydliggöra och synliggöra det förändringsarbete som sker, för att uppnå bättre transportaffärer med så liten påverkan på människors hälsa och miljö som möjligt.

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no