Konkurrens på schyssta villkor
17 maj 2019
”Fair Transport visar vilka åkerier som är seriösa, vilket gör valet av transportör lättare för kunderna.”
Andreas Lindström, Lindströms Transport.
Lindströms Transport i Luleå kör styckegods och livsmedel i Norrbotten, har 75 anställda och 35-40 bilar, fördelade på tre terminaler i Luleå, Piteå och Gällivare. De flesta i åkeribranschen oroar sig för bristen på kompetent personal, men här står chaufförerna nästan i kö för att få jobba.
Anledningen, enligt vd och ägare Andreas Lindström, är att åkeriet jobbar stenhårt med social hållbarhet och personalfrågor.
– Vi värderar våra anställda väldigt högt och försöker ta stort ansvar för deras fysiska och psykiska hälsa.
Några exempel på hur ansvaret kan se ut är att Lindströms anpassar arbetsuppgifter och scheman efter de anställdas olika egenskaper och intressen, satsar på friskvård och underlättar för chaufförerna att kombinera arbete och familj. De stöttar även lokala evenemang och föreningar som på olika sätt jobbar med social hållbarhet. Man har bland annat ett sponsoravtal med föreningen Vilda Kidz, en ideell förening som arbetar för att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras.
Engagemanget för medarbetarna gör anslutningen till Fair Transport självklar för Lindströms Transport.
– Det finns en sida inom branschen som inte är så bra, där chaufförer utnyttjas och i vissa fall har rent oanständiga arbetsförhållanden. Fair Transport är ett bra sätt att få stopp på sådant och stärka den seriösa åkerinäringen. Arbetsgivare måste ta större ansvar för människan och inte bara se sina anställda som en resurs.
Målet för Lindströms Transport är att branschen och beställare ska titta mer på kvalitet än enbart pris vid upphandlingar, som ett sätt att skapa konkurrens på schyssta villkor.
– Lagar och regler ska förstås följas, det är basen för allt. Vilotider till exempel, är vi stenhårda med. Ruttplanering, fullt lastade bilar och biobränslen så långt det går, är också hygienfaktorer som bara måste uppfyllas. Därutöver finns det en hel del som branschen kan göra för medarbetarna, och där är Fair Transport det bästa sättet att synliggöra vilka som är seriösa och vilka som inte är det.
Att allt går att mäta med siffror gör valet av transportör transparent och överblickbart, tycker Andreas Lindström.
– Framtidens transportköpare och slutkonsumenter kommer att vilja veta mycket mer om hur en vara har transporterats, både avseende miljö och arbetsvillkor. Med den nya portalen blir det möjligt. På sikt vill vi ha en märkning på alla varor som berättar hur produkten har transporterats, och vi tror att den blir verklighet inom ramen för Fair Transport. Vi har bara börjat!