Lindome Flyttningsbyrå först med Fair Transport i flyttbranschen

02 apr 2020

MÖLNDAL. Lindome Flyttningsbyrå ansluter sig som första flyttföretag till Fair Transport.
– De parametrar som ingår i Fair Transport för arbetsmiljö och hållbarhet är viktiga för oss, säger bolagets vd Magnus Berggren. Vi ser det som en konkurrensfördel att vi kan visa att vi erbjuder seriösa transporter.

Text & Foto: Anders Karlsson, Svensk Åkeritidning

Lindome Flyttningsbyrå är ett genuint familjeföretag som ägs av Magnus Berggren och hans fru Viktoria, samt av Magnus svärföräldrar Erik och Birgitta Vilhelmsson. Samtliga fyra personer är verksamma i det välskötta flyttföretaget. Erik Vilhelmsson var tidigare vd, men för några år sedan tog Magnus över som vd och Erik är sedan dess arbetande styrelseordförande.

– Personalen, kompetensen och den mångåriga erfarenheten av flyttbranschen är tveklöst några av bolagets främsta styrkor, säger Magnus Berggren.

Både Erik Vilhelmsson och Magnus Berggren ser ett ökat intresse att använda seriösa och erfarna flyttbolag bland både privata och offentliga större beställare av flyttjänster.

– Den utvecklingen är naturligtvis mycket glädjande, säger Erik Vilhelmsson. Det vi skulle önska är att tjänstemän inom främst den offentliga sektorn som upphandlar flyttjänster blir ännu mer pålästa när det gäller att kunna skilja mellan seriösa och oseriösa anbud i samband med upphandlingar. Det finns dessutom kommuner som tar åt sig flyttjobb för att, i all välvilja, erbjuda personer sysselsättning. Men det innebär ju samtidigt att kommunen indirekt tar jobb från redan etablerade och seriösa företag.

Här kommer Fair Transport att spela en betydande roll för att kunna påvisa skillnaderna mellan seriösa och oseriösa aktörer.

I Sverige finns det mellan 1 000 och 1 200 företag som är verksamma med flytt. De allra flesta är i högsta grad seriösa, men det finns även aktörer som verkar i gråzonen.

– Det finns exempel på flyttföretag som saknar F-skatt, inte betalar några arbetsgivaravgifter och där flyttfordonen är skrivna på privatpersoner eller andra firmor.

Med 17 anställda och en fordonsflotta på tre tunga och tre lätta lastbilar ingår det i Lindome Flyttningsbyrås affärsidé att vara seriösa och pålitliga. God service och kvalitet ska genomsyra verksamheten och arbetet ska bidra till en hållbar flyttbransch.

Därför var det självklart att gå in på Fair Transports hemsida och registrera företaget för åtagandet.

– Det är bra att Sveriges Åkeriföretag har tagit fram åtagandet som Fair Transport innebär och att det därmed skapas ordning och reda i Åkerisverige, säger Magnus Berggren. Vi är för att branschen blir seriösare och att de mindre seriösa aktörerna inte får plats på marknaden.

Utöver flyttningar är Lindome Flyttningsbyrå även verksamt med lagring, terminalhantering och bohagsmagasinering. Bolaget disponerar över ändamålsenlig tempererad lager- och terminalyta på 1 700 kvadratmeter. Denna yta finns i direkt anslutning till bolagets kontor på Flöjelbergsgatan i Mölndal.

– Merparten av våra uppdrag sker i Göteborgsregionen och Västsverige, säger Magnus Berggren. Vi är mycket väletablerade i Göteborg, Mölndal, Härryda och Kungsbacka där vi har flera privata och kommunala fastighetsbolag, samt privata företag, kommuner och övriga offentliga förvaltningar som kunder. Det är en expansiv region och under överskådlig tid framöver finns flera stora utvecklingsprojekt i området, vilket genererar behov av andra tjänster, exempelvis flyttningar.

I viss utsträckning utför Lindome Flyttningsbyrå även flyttningar och transporter till andra delar av Sverige och till andra länder.

– Lindome Flyttningsbyrå är medlem i SMF – Sveriges Möbeltransportörers Förening – vilket är en styrka när det gäller att samarbeta med andra seriösa flyttbolag på andra orter, säger Erik Vilhelmsson.

Lindome Flyttningsbyrå startades 1974 av Erik och Birgitta Vilhelmsson. Företaget startade i liten skala med kontor i bostaden. 1992 blev det flytt till lokaler i Mölnlycke där bolaget drev sin verksamhet fram till 2006 då man flyttade till Lindome i en delägd anläggning. Då bolaget 2007 behövde större lokaler, samt vill komma närmare sina kunder, flyttade företaget till Flöjelbergsgatan i Mölndal.

För cirka två år sedan renodlade Lindome Flyttningsbyrå sin verksamhet till att främst vara verksam med flyttningar, lagring, magasinering och logistiktjänster.

Bolaget, som i dag har god lönsamhet, har sedan dess ökat sin omsättning – från cirka 9,6 miljoner kronor 2014 till cirka 17 miljoner kronor 2019.

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no