Fair Transport - Ingrid Skoog - Skoogs Åkeri & Logistik

Vi vill vara ett attraktivt åkeri

17 maj 2019

”Vi höjer vårt och hela branschens anseende genom Fair Transport.”

Ingrid Skoog, Skoogs Åkeri & Logistik.

Skoogs Åkeri & Logistik i Ängelholm är ett fristående, mellanstort åkeri med 90 anställda och 40 lastbilar. Ingrid Skoog och hennes bror Stefan är delägare i företaget som startades av deras föräldrar 1967. Skoogs är inriktade främst på styckegods och har tre stora kunder, samt ett flertal mindre kunder. Mycket av trafiken utgörs av slingbilstrafik.

– Vi hämtar till exempel växthus hos Willab Garden och kör dem till privatpersoner, berättar Ingrid Skoog. Eftersom våra kunder är fasta och återkommande, får våra chaufförer och kunderna relationer som är värdefulla för alla. Våra anställda vet vad de ska göra och hur deras dag ser ut vilket skapar trygghet och yrkesstolthet, och kunderna vet att de får kvalitet och leveranssäkerhet.

På Skoogs Åkeri & Logistik är förhållandena för de anställda en huvudanledning att ansluta sig till Fair Transport.

– För oss handlar Fair Transport mycket om att ta vara på och ta ansvar för kunder och anställda. Vi vill att man ska vara trygg som kund och känna yrkesstolthet över att vara chaufför åt oss, vilket blir lättare med en tydlig märkning och siffror som redovisas öppet.

Utöver att uppmuntra långvariga relationer mellan kunder och chaufförer är Skoogs åkeri noga med att alla har bra arbetstider så yrket går att kombinera med hem och familj.

– Numera vill många unga lastbilschaufförer slippa ligga ute nattetid, de vill kunna åka hem på kvällen, och det försöker vi tillgodose. Det är en utmaning eftersom kunderna ofta vill få fram varorna snabbt, men vi jobbar hela tiden med att försöka skapa bra balans för alla.

Ingrid Skoog menar att Fair Transportanslutningen kan bli ett sätt att locka till sig ny arbetskraft.

– Hela branschen behöver nyanställa många människor, och vi tror att det är mer attraktivt att jobba hos ett åkeri som hela tiden utvecklar och förbättrar arbetsmiljön för de anställda.

Även ur miljösynpunkt är Fair Transport intressant och nödvändigt, tycker Ingrid Skoog.

– Lite grann är vi i händerna på fordonstillverkarna, eftersom det är de som tar fram nya bränslen och motorer, men vi gör självklart vad vi kan. Vi lastar bilarna så fulla som möjligt, vi planerar noggrant våra rutter så bilarna inte går tomma och vi har ögonen på utvecklingen. Nu tycks el-lastbilar snart komma ut på marknaden vilket självklart är intressant för oss.

En annan punkt som tas upp i Fair Transport är trafiksäkerheten. Ingrid Skoog menar att de anslutna åkerierna nu får ett tydligare ansvar att föregå med gott exempel.

– Att hålla hastigheter och ta rast när man ska, att använda bilbältet, att köra lugnt och försiktigt, att packa bilen rätt och surra lasten ordentligt så den inte sätts i gungning – allt sådant är självklarheter som nu sätts på pränt på ett nytt sätt.

Med den nya transparenta portalen där alla siffor redovisas blir det lättare för transportköpare att välja åkerier som jobbar aktivt med alla dessa områden, vilket Ingrid Skoog välkomnar.

– Vi höjer vårt och hela branschens anseende genom Fair Transport. När vi visar bra resultat inom dessa viktiga områden ökar vi stoltheten och intresset för yrket och bilarna, för kunder, anställda och beslutsfattare. Vi hoppas också att portalen leder till lite av en tävling mellan olika åkerier, där man gärna vill redovisa de bästa siffrorna och visa de största förbättringarna.

Ingrid är nöjd att flera stora aktörer nu står bakom Fair Transport.

– Miljön, de anställda och transportköpare vinner alla på att vi är många som drar åträtt håll. Vi tror stenhårt på det här.

SÖK CERTIFIERADE FÖRETAG Visa alla certifierade företag

VERKSAMHET
LÄN
BEGYNNELSEBOKSTAV
Avbryt sökning
För transportsäljande företag i Norge, besök fairtransport.no